Rabu, 27 Februari 2008

Menyahut Perkembangan Dunia IT

. Rabu, 27 Februari 2008


Perkembangan Teknologi malumat (IT) begitu pantas menguasai dunia . Tanpa sama menyertainya , pasti mengudangkan satu kekurangan dalam dunia maklumat hari ini , satu-satunya bidang yang amat penting yang menuntut penyertaan segera sekiranya kita ingin seiring dengan negara negara lain.
Menyedari hakikat ini Kerajaan Negeri segera mengambil langkah mewujudkan program ke arah melahirkan masyarakat celik komputer. Sebagai Permulaan langkah ini ia bermula di peringkat paling rendah ,serendah tabika. Kerajaan Negeri akan memulakan program ini? dengan menyediakan sekurang-kurangnya sebuah komputer bagi setiap tabika .
Kerajaan Negeri amat yakin dengan program ini dapat membantu menyegerakan proses melahirkan masyarakat celik IT .
Program ini ,sebagai langkah permulaan dimulakan di tiga daerah – Sabak Bernam ,Hulu Langat dan Tanjong Karang. Ia diharap akan diperluaskan ke seluruh negeri dalam tempoh setahun .
Bagi menjayakan usaha ini, amat diharapkan juga kerjasama ibu bapadengan membabitkan diri mengutamakan pembelian komputer untuk anak. Selain di tabika, dengan adanya komputer sendiri di rumah ,ia akan mempercepatkan lagi proses pencapaian matlamat itu.
Di samping itu ,Kerajaan Negeri juga bercadang mencapai sasaran 40 peratus kadar celik IT melalui pelbagai program yang telah dijalankan seperti Kelab IT Selangor , Pusat Komuniti IT ,Bulain IT Selangor ,Galeri IT dan Gerak IT melalui K-Trak.

0 komentar:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Posting Komentar

beri komen

 
Mingto is proudly powered by Mingtoit | Template by Buat Sendiri dong